برای پاسخ به سوال آیا صادرات کاشی و سرامیک صرفه اقتصادی دارد؟ باید گفت در حال حاضر کاشی و سرامیک به طور پیلهوری به بازار اطراف ارسال میشود، چون در هیچ کشوری امکان بازگشایی اعتبار برای تولید کنندگان و صادرکنندگان داخلی وجود ندارد. همچنین خروج کالا به شیوه پیلهوری به جیب دلالان و واسطهها سود هنگفتی واریز میکند، و این مسئله به هیچ عنوان به نفع تولیدکنندگان و صنعتگران و اقتصاد کشور نیست. این صنعت در سالهای گذشته علاوه بر اشتغال زایی، پویایی تولید و رشد اقتصادی سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داد.
روند تولید و تقاضا کاشی در کشور
هم اکنون میزان تولید کاشی و سرامیک کشور ۵۵۰ میلیون متر مکعب است که بیشتر از ۵۰ درصد آن به استان یزد تعلق دارد. آماده نبودن بستر توسعه صادرات مسئله اصلی این صنعت در کشور محسوب میشود. در مناسبترین شرایط اقتصادی سرانه مصرف کاشی و سرامیک در کشور تقریبا ۴ متر مربع است. البته با توجه به رکود اقتصادی، مصرف داخلی به شدت کم شده است که توقف ساخت و ساز نیز یکی از دلایل آن است. به نحوی که کارخانهها از روی اجبار ظرفیت تولید خود را کاهش دادهاند.
نحوه صادر شدن کاشی و سرامیک
زمانی که رکود نبود، حدود ۴۰ درصد تولیدات این صنعت به صادرات اختصاص داشت. هم اکنون کاشی و سرامیک به طور پیلهوری به بازار اطراف ارسال میشود، چون در هیچ کشوری امکان بازگشایی اعتبار برای تولید کنندگان و صادرکنندگان داخلی وجود ندارد. از آنجا که خروج کالا به شیوه پیلهوری به جیب دلالان و واسطهها سود هنگفتی واریز میکند، به هیچ عنوان به نفع تولیدکنندگان و صنعتگران و اقتصاد کشور نیست. این صنعت در سالهای گذشته رشد بسیار زیادی را تجربه کرده است، زیرا علاوه بر اشتغال زایی، پویایی تولید و رشد اقتصادی سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داد.
تقویت توسعه صادرات کشور
بیشتر کارخانجات کاشی و سرامیک در کشور با تولید بیش از تقاضای بازار مواجه هستند که برای رهایی از این وضعیت میبایست بحث توسعه صادرات کشور تقویت شود. هم اکنون روابط تجاری درست بین ایران و کشورهای دیگر جهان وجود ندارد و بیشتر تولیدات در این حوزه به کشور افغانستان، عراق و پاکستان صادر میشود.
توانایی صادرات و تعرفه گمرکی
در حال حاضر کالا از روش از راه کشورهای عربی با تعرفه گمرکی ۲۰ درصد به سوریه صادر میشود، در حالی که این تعرفه برای کالاهای ایرانی ۴۰ درصد محسوب میشود. با این میزان تعرفه گمرکی، مقدار توانایی صادرات کارخانههای داخلی در همه زمینهها، مخصوصاً کاشی و سرامیک به مقدار زیادی کاهش مییابد.
تاثیر پارامترهای مهم در کیفیت واردات کاشی و سرامیک
تاثیر پارامترهای مهم در کیفیت واردات کاشی و سرامیک از کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا و چین هم اکنون وجود دارد. اما مشکل اساسی کشور در این زمینه، واردات نیست زیرا زمانی که جنس با کیفیتی وارد کشور میشود تولید کنندگان داخلی ترغیب میشوند برای رقابت و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار، به سمت ارتقای کیفیت و نوآوری و استانداردسازی کالاهای خود پیش روند و این موضوع به نفع اقتصاد کشور است.
پارامترهای کیفی کاشی و سرامیک
تولید کالا در بعضی از واحدهای تولیدی کاشی و سرامیک کشور در رتبه جهانی قرار دارد و کارخانجات داخلی از لحاظ فناوری چیزی از صنایع و شرکتهای خارجی کم ندارند، زیرا ماشین آلات و فناوری روز دنیا در این صنعت استفاده شده است. اکثر پارامترهایی که در زمینه کیفیت خصوصیات کاشی مطرح هستند شامل ابعاد و ظاهر کاشی، خواص مکانیکی کاشی، صاف بودن کاشی، مقاومت نسبت به رطوبت و تغییرات دمایی، مشخصههای ایمنی و شیمیایی کاشی میشود.
بررسی ابعاد و سایز کاشی و صاف بودن آن
پارامترهای مهم بررسی کیفی شامل ابعاد و سایز کاشی و صاف بودن آن میشود. اگر در هنگام نصب کاشی به این موارد دقت نشود مشکلات زیادی به وجود خواهد آورد.
بررسی خصوصیات مکانیکی کاشی
در بررسی خصوصیات مکانیکی کاشی باید مواردی مانند مقاومت در برابر نیروهای وارد که شامل وزن افراد و وسایلی که روی کاشی قرار میگیرند، مورد بررسی قرار گیرد. کاشیها همیشه از این لحاظ با روش تست مقاومت نسبت به شکست مورد بررسی قرار میگیرند و در این خصوص لازم است بدانید هر چقدر میزان تخلخل کاشی بیشتر باشد، مقاومت نسبت به شکست و شکاف کاشی کاهش خواهد یافت.
مهمترین مشخصه ایمنی برای کاشی
از مهمترین مشخصه ایمنی برای کاشی، میتوان به مقاومت آن نسبت به لغزش اشاره کرد. این مورد برای کاشی کف که در محیط ادارات، منزل، محیطهای صنعتی و بیرون ساختمان به کارگیری میشود، بسیار مهم است. باید یادآور شد که کارخانهها وظیفه دارند برای هر تولید، خصوصیات اصلی را به خریدار عرضه نموده و واحد فروش به همراه محصولات خود این اطلاعات را ارائه نمایند. به عنوان دو مثال از این مشخصهها، میتوان به مقاومت نسبت به سایش و مقاومت نسبت به مواد شیمیایی کاشیهای لعابدار اشاره کرد.
صادرات کاشی و سرامیک و صرفه اقتصادی آن
برای پاسخ به سوال آیا صادرات کاشی و سرامیک صرفه اقتصادی دارد؟ میتوان گفت صنعت کاشی و سرامیک در چند سال گذشته رشد بسیار زیادی را تجربه کرده است، چون علاوه بر اشتغال زایی، پویایی تولید و رشد اقتصادی، سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را شامل میشود. بیشتر پارامترهایی که در زمینه کیفیت و خصوصیات کاشی مطرح هستند شامل ابعاد و ظاهر کاشی، خواص مکانیکی کاشی، صاف بودن کاشی، مقاومت نسبت به رطوبت و تغییرات دمایی، مشخصههای ایمنی و شیمیایی کاشی میشود.
سوالات متداول
میزان تعرفه گمرکی کالاهای ایرانی در صادرات چقدر است؟
تعرفه گمرکی برای کالاهای ایرانی ۴۰ درصد است.
پارامترهای کیفی کاشی و سرامیک شامل چه مواردی میشود؟
بیشتر پارامترهایی که در حیطه کیفیت خصوصیات کاشی مطرح هستند شامل ابعاد و ظاهر کاشی، خواص مکانیکی کاشی، صاف بودن کاشی، مقاومت نسبت به رطوبت و تغییرات دمایی، مشخصههای ایمنی و شیمیایی کاشی میشود.
مهمترین مشخصه ایمنی برای کاشی چیست؟
از مهمترین مشخصه ایمنی برای کاشی، میتوان به مقاومت آن نسبت به لغزش اشاره کرد.